5 Nisan 2013 Cuma

genetik ve epigenetik alanında çalışmak istiyor musunuz?


Epigenetik, genetik kopyaların mürekkepli kalemle yazıldığı iddialarını ortadan kaldırdı. Artık bilim dünyasının göz önüne alması gereken yepyeni bir boyut var. Epigenetiğin insan hastalıklarına sağladığı önemli katkıları tam olarak anlamanın çok başındayız ve muhtemelen ileride pek çok sürprizle karşılaşacağız.
Sizlerle bir haber paylaşmak istiyorum…

"Genetik dehası" Türk öğrencinin başarısı!

Amerikan ve Avrupa Genetik Topluluklarının uluslararası düzeyde düzenlediği 'DNA Yarışması'na katılan Türk öğrenci Korhan Özgün 'genetik' üzerine yazdığı makalesiyle dünya ikincisi oldu.
Binlerce öğrencinin katıldığı yarışmada, TED İstanbul Koleji Lise 3. sınıf öğrencisi Korhan Özgün'ün yarışmada sorulan 'Bin euronun altında bir fiyata tüm DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' ve 'epigenetikle ilgili düşünceleriniz nedir?' sorularına karşılık yazdığı makale ile dünyanın en iyi g Korhan Özgün ise yaptığı açıklamada genetiğe ilgi duyduğunu belirterek, ''Kanada'da eğitim almak istiyorum. Çalışmak istediğim alanlar arasında genetik de olacak. İleride HIV virüsü ve kanser için aşı geliştirmek istiyorum'' dedi.
Korhan Özgün'ün makalesinde, kendi DNA dizisinin oluşturulması halinde yaşayabileceği olumsuzlukları, genetik haritasının ve bu dizilerden elde edilecek bilgilerin sonucunda  sürekli tedirginlik yaşayabileceğine işaret eden Özgün, aynı zamanda bu durumun avantajlarından da bahsedip ''Ömrüm kısaysa bunu bilmek isterdim. Ölmeden önce yapmak istediğim çok uzun bir liste var'' ifadelerini kullandı.
Kaynak:http://www.turkonline.at/index.php?option=com_content&view=article&id=2336:qgenetik-dehasq-tuerk-oerencinin-baars-&catid=118:-genel-salk
Günün Soruları
1.Genetik ve Epigenetik alanlarında çalışma yapmak için hangi bölümler tercih edilebilir?
2.Bu bölümler ne iş yapar ve hangisi daha avantajlıdır?

Arkadaşlar, şimdiye kadar sizlere ‘Epigenetik nedir?’ ‘Başlıca Epigenetik mekanizmalar’ ve ‘Epigenetik’in hayatımızdaki önemi’ ile ilgili bilgi vermeye çalıştım. Aslında sadece yeni bir lezzeti tattırmak gibi benim de yeni tanıdığım bir konuyu paylaşmak istedim
Arkadaşlar bizler birer öğretmen adayıyız. Ben öğretmen olunca sadece müfredatta verilmesi zorunlu diye gereksiz birçok bilgiyi öğrenciye yüklemeyi, gerekli olan bilgileri atlamayı hiç doğru bulmuyorum. Bence öğrenci lisede konuları sadece tanımalı ve ilgi duyduysa üniversitede o konuda çalışmak için hangi bölümü tercih edebileceğini bilmelidir. Bu yayınımı 'lisede epigenetiği anlatsam bu konuda çalışmak isteyen öğrencilere nasıl yol gösterirdim?' i yanıtlamak için hazırladım. Yani konum Epigenetik olduğu için Epigenetikle ilgili hazırladım. Ama aslında her konunun sonunda o alanla ilgili çalışmak için neler yapılabileceğine değinmek gerektiğini düşünüyorum. Bunu direkt derste yapamasak bile bir blog açarak en azından isteyen öğrencilere yol gösterebileceğimizi düşünüyorum.
Size örnek olması adına  Genetik ve Epigenetik konularına ilgi duyan ve bu alanlarda çalışma yapmak isteyen, üniversiteye hazırlanan öğrencilere meslek seçimlerinde yardımcı olmak için elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
Meslek seçiminde yapmanız gereken şunlardır: Ne istediğinizi, şapkanızı çıkartıp önünüze koyun ve düşünün. Birden fazla alansa, bunları bir kağıda dökün. Daha sonra, istediğiniz alanlar hakkında çok kapsamlı bir araştırma başlatın. İnterneti ve tanıdıklarınızı kullanın. Üniversitelere gidip akademisyenlerle ve öğrencilerle konuşun. Kimse yadsımaz sizi, merak etmeyin. Bir meslekle ilgili en doğru bilgileri, o meslekte görev alan insanların bileceğini unutmayın. Doğrudan onlara sorun. Sadece artıları değil, eksileri de öğrenin. Bunları not alın. Kısaca, bilimsel bir araştırma yolunu takip edin. En sonunda da, gönlünüzden geçen mesleği tercih edin. Eğer sizin için de, ailelerde genelde olduğu gibi para önemliyse (ki unutmayın, para gerçekten de önemlidir), o zaman onların dediklerini de dinleyin. Ama unutmayın: Para, mesleğe verilmez. Para, emeğe ve emeğin peşinden koşana verilir. Dolayısıyla hangi meslekte çalışıyor olursanız olun, hayallerinizin peşinden koştuğunuz sürece parayı bulacaksınızdır. Er ya da geç. Ancak göreceli olarak zor para kazanılan mesleklerde, ailevi ekonomik durumunuzu ve zor zamanları da göze alabileceğinizden emin olun. Kör bir şekilde hareket etmeyin.
Meslek seçiminde düşülecek en kritik hata şudur: "Bu bölümün puanı daha yüksek, demek ki bu bölüm daha iyidir!" Sınav sisteminde puanın yüksek olması, mesleğin iyi/kötü olması hakkında bir fikir vermez. Puan, insanların tercih miktarını gösterir. Daha çok tercih edilen bir meslek, daha revaçta demektir. 1960'larda, İnşaat Mühendisliği açık ara farkla en yüksek puanla alan meslekti. Günümüzde ise Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bu şekilde. Düz ve yanlış mantıkla, İnşaat Mühendisliği'nin 1960'lardan beri "kötüleştiğini", Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nin ise "iyileştiğini" mi düşünmeliyiz? Asla! Sadece insanların tercihleri ve genel anlamıyla trendler (moda), Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'na kaymıştır. Her meslek önemlidir. Ki bu sebeple vardırlar. Kimse kafadan meslek uydurmaz. Meslekler, ihtiyaçtan doğar.

Öncelikle biyoloji ilgisi ve yeteneği gerektiren bölümlerin isimlerini vermek istiyorum:Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Beslenme Ve Diyetetik, Bitki Koruma, Biyokimya ,Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Biyomedikal Mühendisliği, Biyomühendislik, Biyosistem Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Diş Hekimliği, Ebelik, Eczacılık, Ekoloji, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genetik ve Biyomühendislik, Hemşirelik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarla Bitkileri Bölümü, Tıp, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Veterinerlik, Ziraat mühendisliği.
Genetik ve Epigenetik alanında çalışmak için önünüzde 4 seçenek var:
1.Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü okuyabilirsiniz.
2.Genetik ve Biyomühendislik ya da Genetik ve Biyoinformatik bölümlerinden birini okuyabilirsiniz.
3.Tıp okuyup Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında uzmanlaşabilirsiniz.
4.Biyoloji, Kimya Mühendisliği, Eczacılık, Gıda Mühendisliği ya da Ziraat Mühendisliği bölümlerinden birinde okuduktan sonra Genetik alanında uzmanlaşabilirsiniz.


Biyoloji, "yaşam bilimi" demektir. Biyoloji ile tüm canlılık ve doğa hakkında çok özel bir yaşam görüşü edinebilirsiniz, diğer bilim dallarıyla işbirliği yaparak insanların bin yıllardır cevap aradığı sorulara bilimsel yaklaşımlarda bulunabilirsiniz ve daha da güzeli, istediğiniz herhangi bir canlının veya canlı grubunun, şu anda yaşıyor olsun veya yok olmuş olsun, herhangi bir özelliğini veya genel olarak tüm o canlı grubunu araştırabilirsiniz ki bu da sonsuz bir çalışma alanı demektir.



Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji'nin onlarca alt dalından yalnızda bir tanesidir. Bu alanı seçtiğinizde, %100 net olmasa da, büyük oranda alanınızı belirlemiş olursunuz. Tabii ki Moleküler Biyoloji ve Genetik'in de pek çok alt dalı vardır; bunlardan birine yönelebilirsiniz; ancak Biyoloji'deki daha genel alanlardan bir tanesine dönmeniz, özel ilginiz olmadığı takdirde zor ve anlamsız olacaktır. Bu alanı seçtiğinizde, "Ben Biyoloji'yi moleküler düzeyde incelemeye ve özellikle Genetik ile uğraşmaya karar verdim." demiş olursunuz ve tüm eğitiminiz daha ağırlıklı olarak bunun üzerine olur. Yine de çok abartmaya ya da sınırlandırılmışlık korkusuna gerek yok, insan istediği müddetçe her alanda uzmanlaşabilecektir. Çünkü unutmamak gerekir ki, bu alanın Biyoloji'den kopmasının sebebi, alanının son derece genişlemesiyle beraber, başlı başına bir disiplin olabilecek kadar gelişmesidir. Moleküler biyoloji ve genetik alanı; canlıları moleküler düzeyde (atom düzeyinde) inceler ve tıbbı, biyolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar,
tıbbi bozukluklara neden olan geni araştırarak, tanılamada bulunur (Genetik tanı yapılması). Hücre büyümesini kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütür. Genetik (tarım, tıp, vb alanda) değişim üzerine araştırmalar yapar (Örn: tarımsal ıslah alanında çalışmalar yapabilir. Daha büyük ve daha sağlıklı buğday türünün yetişmesinin sağlanması gibi.). Çevreye zarar veren faktörlerin giderilmesinde iyileştirici çalışmalar yaparak bilime sürekli yenilikler getirir.

Tıp ise çok daha sınırlı bir alanın, çok daha geniş bir açıdan incelenmesini hedef alır. Tıp, tek bir canlı türüne, insana çok geniş bir açıdan bakış sağlar. Bütün kaslarını, kemiklerini, dokularını, organlarını, hücrelerini, bunların anormalliklerini, birbirleriyle ilişkilerini, hormonal düzenlemelerini ve insana dair hemen her şeyi öğrenirsiniz. Tıp bilimi de Biyoloji gibi geneldir; ancak Tıp, Biyoloji'nin insana odaklanmış hali gibidir ve bunun dışarısına çıkmaz. Tıp mezunu olduktan sonra gireceğiniz uzmanlık sınavıyla, önünüze pek çok seçenek sunulur ancak bunların tamamı yalnızca ve yalnızca insanla ilgilidir; aralarındaki temel fark, insana bakış açıları ve insanın belirli özellikleri konusunda uzmanlaşmalarıdır. Tıp mezunları, "Evet, ben sadece insan odaklı çalışmalar yapmak istiyorum." diyen insanlar olmalıdır.


Tıp üzerine Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyan biri de, insan genetiği üzerine çalışabilecektir; Tıbbi genetik uzmanı doğrudan genetik nedenlere bağlı ya da genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkan hastalıklara tanı koyar, bu hastalıkların tedavi planlamasını yapar, bu hastaları ve ailelerini takip eder, toplum tarama programlarını uygular, risk tahmini yaparak genetik danışmanlık verir. tıbbi genetik Dahili tıp bilimleri içerisinde yer alan tus ta Klinik puanla yerleşilen bir bölüm...aslında çok geniş bir bilim dalı..sitogenetik,moleküler genetik,farmakogenetik,kanser genetiği,immunogenetik bunlardan başlıcaları...
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü , Genetik bilimini Biyomühendislik metodları ile birleştirmeyi hedeflemektedir. Lisans ders programında Gen, Protein, Doku Mühendisliği ve temel Biyomühendislik eğitimi ile öğrencileri Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyobilişim, Protein Kimyası ve Protein Mühendisliği, Kök Hücresi Araştırmaları ve Biyomühendislik gibi alanlarda lisansüstü çalışmalara yönlendirmeyi hedeflemektedir.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü mezunlarının, akademi, sanayi (ilaç, tarım, gıda, biyomedikal vb), klinik tıp ve tanı merkezleri, adli tıp, kamu kuruluşları ile uluslararası Araştırma Merkezleri ve laboratuvarlarında kolaylıkla iş bulmaları beklenmektedir. Piyasada IVF klinikleri, Tüp Bebek Merkezleri ve uluslararası Biyoteknoloji ve Biyomedikal şirketlerinin Türkiye temsilciliklerinde Moleküler Biyoloji ve Genetik mühendislerine yönelik yoğun bir talep bulunmaktadır.



Genetik ve Biyoinformatik:Biyoinformatik bilim dalı, biyolojik verilerin anlamlandırılması, saklanması, görsellenmesi ve devasa bilgi birikiminden azami ölçüde yararlanabilmek amacıyla, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri, moleküler biyoloji ve genetik alanlarının sentezi olarak doğmuştur.
Genetik ve Biyoinformatik bilimleri hem Dünya'da hem de ülkemizde araştırma destek programlarında birinci derecede önceliği olan alanlardır.  Dünyada iş potansiyeli çok fazla olup, Türkiye’de de genetik uzmanlarına olan talep her geçen yıl giderek artmaktadır.
Genetik Biyoinformatik Ana Dalı’nın amacı, konusunda temel bilgi, kavram ve kuramları bilen, araştırma yöntemlerine hakim, uygulamalı alanlarda temel becerileri kazanmış, nitelikli Genetik Uzmanları yetiştirmektir.
 
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜNÜ OKUYAN İNSANLARIN YORUMLARINDAN BİRKAÇINI PAYLAŞMAK İSTİYORUM… Birçok internet sitesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik’in geleceğin mesleği olduğu yazıyor. Ama bunların yanında bu bölümleri okuyup memnun olmayanlar da var. Sizleri yanlış yönlendirmemek için olumsuz yorumlardan da örnekler vermek istiyorum.  Amacım bu bölümü seçmek isteyenleri vazgeçirmek değil. En azından ne gibi zorlukları olduğunu bilirseniz, ‘ben bunları göze almıştım’ der, yolunuza devam edersiniz. Moleküler biyoloji ve genetik hakkındaki yorumları, kendi düşüncelerime yer vermeden(çünkü bu konuda bir bilgim yok), sadece biraz özetleyerek aktarıyorum. İsterseniz siz daha ayrıntılı olarak araştırabilirsiniz. Önemli olan sizin memnun ve mutlu olmanız...



Edindiğim bilgilere göre Türkiye koşullarında, Genetik Mühendisliği'nde okuyorsanız çok fazla iş alternatifiniz olmaz.3 alanda çalışabilirsiniz. Birincisi ve en yaygın olanı: Üniversitelerde akademik personel olarak kariyerinize devam etmek. İkincisi :Okul sonrası yurtdışında master/doktora programlarına başvurup, mesleğinizin hakkını oralarda verebilirsiniz. Ki yurtdışında, genetik mühendisliğinde okumuş biri olarak geleceğiniz parlak olabilir… Üçüncüsü: Açılan birkaç özel Genetik Tanı vb laboratuarında en alttan başlayarak zaman içinde ve azim sonucu bir yerlere gelebilirsiniz. Ancak bunu bir tahlil laboratuarı olarak düşünmeniz lazım. Bir de mezuniyet sonrası Genetik bölümlerine malzeme/ alet/ cihaz satan özel medikal firmalarda ürün uzmanı/ satış personeli vs olabilirsiniz ve bilim yapmak yerine bilim yapanlara hizmet edebilirsiniz.
Kaynak:http://www.harbiforum.org/meslekler/129649-genetik-muhendisligi-nedir-genetik-muhendisi-ne-yapar.html



Moleküler biyoloji zahmetli bir bölüm. İkincisi neden moleküler biyoloji okumak istediğinizi tekrar değerlendirin. Acaba gerçekten moleküler biyoloji nedir biliyor musunuz? Çünkü çoğu öğrenci bilmediği için bölüme başlayınca hayal kırıklığı veya şaşkınlık yaşayabiliyor. Daha sonra gerçekten istediğiniz buysa ve bana uygun olan bu diyorsanız maaş kısmını düşünmemeniz ve akademik çalışma yapmanız mantıklı olur. Ama belirteyim ki siz hoca olana kadar çok da yüksek olmayan, herhangi bir bölüm mezunu birinden daha düşük bir maaşla çalışabilirsiniz, yurt dışında olsanız dahi. Hoca olunca da belki o kadar emek neticesi size göre hak ettiğiniz bir maaşı da almayabilirsiniz. Bunun dışında tersi de olabilir. Her şey yolunda da gidebilir. Ama bunları bölüme başlamadan önce bilmeniz benim kanaatime göre secim yapmanız için faydalı olacaktır.

Kaynak:
http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/289129-genetik-muhendisliginin-turkiyede-gelisme-orani-ve-is-bulma-olasiligi-nedir.html#ixzz2BKCOKmgF



"Geleceğin Mesleği" Genetik


Aşağıdaki linkteki habere göre 2012 LYS Türkiye birincisi genetik yani "geleceğin mesleğini" okumak istiyormuş.


Ben Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 2010 yılında mezun oldum. Lisans eğitimim sırasında Boğaziçi Üniversitesi, Harvard ve MIT’de yaz stajları yaptım. Mezun olduktan sonra ise Northwestern Üniversitesinde 1 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Değerlendirmemi buralardaki tecrübelerime dayanarak yapıyorum. 
Genetik bölümü, aslında ne ABD'de ne de Türkiye'de düşünüldüğü kadar değerli bir bölüm değil. Özellikle krizden sonra bu bölümün bütçesi yüksek oranda düşürüldü ve düşürülen bu bütçe tıpçılara devredildi. Bunun sebebi, genetik bölümünde yapılan araştırmaların direkt olarak hastalarda uygulanabilecek araştırmalar olmaması.Bu kişi neden Türkiye’ye dönsün ki diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabi aslında ABD'de genetik bölümünden mezun olan ne kadar fazla doktora öğrencisi bulunduğunda gizlidir. ABD'de binlerce üniversite bulunuyor ve her üniversiteden ihtiyaçtan çok fazla kişi doktorasını alıyor.Bu bölümü okuyan kişilerin hayali genelde ABD'de akademisyen olmaktır. İnsanlar ABD'de master eğitimi sırasında çoğunlukla maaş almamakla kalmayıp okullarına dönemlik olarak 20.000 doların üstünde kayıt ücreti öderler. Daha sonra ABD'nin çok iyi üniversitelerinde bile doktoralarını yaparken aylık olarak 1500-2000 dolar civarında maaş alırlar. Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesinde ve ABD'deki üniversitelerde çalışmış bir kişi olarak Türkiye’deki araştırma şartlarından da bahsedeyim.  Boğaziçi Üniversitesinde genetik bölümündeki doçentler ve profesörlerin hepsi ABD'nin ya da diğer ülkelerin en iyi üniversitelerinde çalışmış çok zeki insanlardır. Bu kişilerin neredeyse hepsinin dünyanın genetik alanında en meşhur dergilerinden olan Cell, Nature ya da Science dergilerinde en az bir makalesi yayınlanmıştır. Fakat Türkiye’ye geldikten sonra bu hocalarımızın bu dergilerden herhangi birinde herhangi bir makale yayınladığını ne duydum ne de gördüm. Yani problem hocalarda değil, Türkiye’deki araştırma şartlarında. Aslında bu durum bile Türkiye’deki genetik bölümünün ne durumda olduğunu özetliyor ama bir de örnek vermek istiyorum. Bir deney yaparken Amerikalının 12 saatten daha kısa sürede yaptığı işi Türkiye’de 2 - 3 haftada yapabiliyoruz. Zaten Türkiye’de yapılan deneylerin ABD'de yapılanlara göre çok daha uzun sürmesinin ana sebebi budur.  Bu fark dışında Türkiye’deki laboratuvarların bütçesi ABD'ye göre çok çok daha düşüktür. Türkiye’de her yıl genetikten mezun olanlar ne yapıyor? Bu kişilerden biri olarak neler yaptığımdan bahsedeyim.  Akademisyenliği istemeyip, tam 1 yıl boyunca iş aradım, 200'ün üzerinde iş başvurusu yaptım.Bir kaç firma sağ olsun bana iş teklifinde bulundu ama önerilen en yüksek maaş 1500 TL idi. Ki bunu öneren firma bir yazılım firması idi. Ben de doğal olarak 1500 TL için buralarda okumadım diyerek reddettim. Şu an ise özel bir üniversitede ekonomi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Ben genetik bölümü için 6 sene harcadıktan sonra bölümümü değiştirebildiğime cidden çok seviniyorum. Kendimi diğer genetikçi arkadaşlarıma göre çok daha şanslı sayıyorum çünkü Boğaziçi genetik bölümünden mezun olan arkadaşlarımın yaklaşık yarısı akademisyenliği seçip master yapmaya karar verdi fakat çoğunun bu yolu tercih etmesinin tek sebebi başka alternatiflerinin bulunmuyor olmasıydı. Çünkü piyasada çalışmak isteseler yıllar önce ÖSS’den aldıkları puanları fazlasıyla yeterli olmasına rağmen beğenmeyip tercih etmedikleri TIP bölümünden mezun doktorlara 1000 -1500 TL maaşla ilaç tanıtımı yapacaklardı. Bölüm birincisi olan arkadaşım bile bunların farkında olduğu için bölümünü değiştirmek için çok uğraşmıştı fakat pes edip başka alternatifim yok diyerek az önce bahsettiğim yolu seçti ve ABD'ye doktora yapmaya gitti.


Peki, bu alanda araştırma yapmak isteyen biri genetik bölümünü tercih etmek yerine ne tercih etmeli? Kesinlikle TIP tercih etmeli çünkü tıptan mezun olan insanlar da genetikçilerin yaptıkları araştırmanın tıpatıp aynısını yapabilmektedir fakat onlar doktor olarak yaptıklarından dolayı maaşları, araştırma bütçeleri ve prestijleri kat kat fazla olmaktadır. Ayrıca önemli olan şöyle bir nokta var. İnsanlar genellikle üniversite tercihi yaptıklarında Türkiye’deki eğitim sisteminin kalitesizliğinden dolayı gerçekten araştırmacı olmak isteyip istemediklerini bilemiyorlar. Bu yüzden tıptan mezun olan bir kişi tıp eğitimi sırasında araştırmacı olmaması gerektiğini fark edecek olursa doktor olabilmektedir. Yani geri dönüşü olan bir yola girmiş oluyor ama genetikçilerin durumu öyle değil.
Genetik bölümünü özellikle Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, Sabancı, Koç, İTÜ gibi okullarda okuyan kişilerin hepsi üniversiteye giriş sınavında ilk 5.000'e girmiş olan kişilerdir. Hatta bazıları ilk 100'e girmiş olan kişilerdir. Yani bu kişiler Türkiye’nin en zeki insanlarındandır fakat yanlış yönlendirmeler sonucunda yaptıkları tercih yüzünden özellikle benim kullandığım "beyin telefi" ile karşılaşmaktadır.
Kaynak:http://genetikbolumu.blogspot.com/2012/07/gelecegin-meslegi-genetik.html#comment-form
Eğer Genetik ve Epigenetik alanında çalışmalar yapmak istiyorsanız, en iyi yol başka bir bölüm okuyup, Genetik alanında uzmanlaşmaktan geçiyor gibi görünüyor. Ama ‘ben her şeyi göze alırım, Genetik okumak istiyorum’ derseniz, aşağıdaki tabloda hangi üniversitelerde bulunduğunu görebilirsiniz.




2012- Bölüm-üniversite-fakülte-gereken puan türü-kontenjan-taban puan-tavan puan
Moleküler Biyoloji ve Genetik -Atatürk üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-47-424,118-474,316
Moleküler Biyoloji ve Genetik -Bilecik üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-41-415,691-469,151
Moleküler Biyoloji ve Genetik -Bilkent üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-15-437,024-483,849
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%50 Burslu)-Bilkent üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-15-484,830-505,965
Moleküler Biyoloji ve Genetik (Tam Burslu)-Bilkent üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-20-522,741-581,072
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Boğaziçi üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-36-515,215-548,642
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Cumhuriyet üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-31-436,846-480,087
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Gebze yüksek teknoloji enstitüsü-Fen Fakültesi-MF-3-41-465,517-480,661
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Haliç üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-45-219,132-376,254
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%25 Burslu)-Haliç üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-3-323,895-401,236
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%50 Burslu)-Haliç üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-10-339,166-419,209
Moleküler Biyoloji ve Genetik (Tam Burslu)-Haliç üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-6-466,661-474,607
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)-İstanbul arel üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-10-213,024-239,946
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%25 Burslu)-İstanbul arel üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-6-226,556-263,060
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%50 Burslu)-İstanbul arel üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-20-275,006-418,902
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (Tam Burslu)-İstanbul arel üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-4-469,602-483,311
Moleküler Biyoloji ve Genetik-İstanbul kültür üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-14-204,815-400,812
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%25 Burslu)-İstanbul kültür üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-13-288,889-347,079
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%50 Burslu)-İstanbul kültür üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-13-338,757-430,545
Moleküler Biyoloji ve Genetik (Tam Burslu)-İstanbul kültür üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-5-477,511-489,527
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)-İstanbul teknik üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-52-494,752-521,839
Moleküler Biyoloji ve Genetik-İstanbul üniversitesi-Fen Fakültesi-MF-3-52-480,718-497,446
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)-İzmir yüksek teknoloji enstitüsü-Fen Fakültesi-MF-3-31-484,621-495,374
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%25Burslu)-Koç üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-4-446,382-455,870
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%50 Burslu)-Koç üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-8-465,003-494,467
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (Tam Burslu)-Koç üniversitesi -Fen Fakültesi-MF-3-8-524,380-551,449
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Orta doğu teknik üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-31-504,173-525,369
Moleküler Biyoloji ve Genetik-Yeni yüzyıl üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-26-239,103-258,739
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%25 Burslu)-Yeni yüzyıl üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-6-233,153-319,623
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%50 Burslu)-Yeni yüzyıl üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-4-320,583-410,153
Moleküler Biyoloji ve Genetik (Tam Burslu)-Yeni yüzyıl üniversitesi -Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-4-456,444-461,340
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)-Doğu akdeniz üniversitesi -Fen ve Edebiyat Fak.-MF-3-8-303,201-303,201
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%25 Burslu)-Doğu akdeniz üniversitesi -Fen ve Edebiyat Fak.-MF-3-15-214,759-214,759
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (%50 Burslu)-Doğu akdeniz üniversitesi -Fen ve Edebiyat Fak.-MF-3-5-232,812-338,371
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) (Tam Burslu)-Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce)-Fatih üniversitesi -Mühen.Fak.-MF-3-28-259,283-361,521
Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce) (%50 Burslu)-Fatih üniversitesi -Mühen.Fak.-MF-3-14-410,758-483,911
Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce) (Tam Burslu)-Fatih üniversitesi -Mühen.Fak.-MF-3-6-491,199-520,212
Genetik ve Biyomühendislik-Yeditepe üniversitesi -Mühen.-Mimar. Fak.-MF-3-40-224,091-417,900
Genetik ve Biyomühendislik (%50 Burslu)-Yeditepe üniversitesi
Mühen.-Mimar. Fak.-MF-3-33-418,382-457,772
Genetik ve Biyomühendislik (Tam Burslu)-Yeditepe üniversitesi -Mühen.-Mimar. Fak.-MF-3
7-489,329-502,091
Genetik ve Biyomühendislik-Uluslararası saraybosna üniversitesi -Mühen.Ve Doğa Bil.Fak.-MF-3-15-0,000-0,000
Genetik ve Biyomühendislik (%25 Burslu)-Uluslararası saraybosna üniversitesi -Mühen.Ve Doğa Bil.Fak.-MF-3-15-0,000-0,000
Genetik ve Biyomühendislik (%50 Burslu)-Uluslararası saraybosna üniversitesi -Mühen.Ve Doğa Bil.Fak.-MF-3-15-234,618-351,426
Genetik ve Biyoinformatik (İngilizce)-Bahçeşehir üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-10-332,767-425,247
Genetik ve Biyoinformatik (İngilizce) (%50 Burslu)-Bahçeşehir üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-5-423,195-484,485
Genetik ve Biyoinformatik (İngilizce) (Tam Burslu)- Bahçeşehir üniversitesi-Fen-Edebiyat Fak.-MF-3-5-485,387-510,703
http://www.mademki.com/guncel/gunumuzde-en-cok-tercih-edilen-meslekler-nelerdir.html
https://www.facebook.com/note.php?note_id=178555875535829
http://www.parlakbirgelecek.com/tr/kariyerler/genetik-muhendisi







30 yorum:

  1. Gerçekten çok zahmetli bir bölüm. araştırmayı,yeni bilgiler öğrenmeyi çok sevsemde kendimi bu alanda yeterli,yetenekli, yeterince istekli bulmadığım ve gerçekten bu alanı hak eden insanların önünü kapamamak için bu alanda çalışmak istemezdim araştırılan konuları öğrenmek benim için yeterli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence en önemlisi de bunları hayata geçirebilmek...Aynı şekilde ben de bu alanda çalışmak için o kadar istekli değilim ama yapılan çalışmalar beni gerçekten etkiliyor...

      Sil
  2. gerçekten genetik ve epigenetik bütün biyolojiyi içine alan konuları,alanları vs kapsıyor . bir bakıma biyolojinin temelidir benim için genetik..elbette birçok kişi gibi bende genetik alanında çalışmak isterim fakat iş imkanlarınızı türkiye ile kısıtlarsanız pek iş bulamayabilirsiniz.öğretmenlik mesleğinde ve birçok meslekte olduğu gibi kendinizi bu işe adamalısınız. kendinizi bir bilim adamı olmaya hazırlamalısınız.harika çalışmalar yapılıyor genetik laboratuvarlarında..gelecek nesil ise beni heyecanlandırıyor bu konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu alanlarda çalışanlara Allah kolaylık versin...

      Sil
  3. Nazire Yıldız6 Nisan 2013 08:58

    Genetik ve epigenetik konularının kolları geniş bunu birkez daha görüyoruz ve bu durumda bizleri oldukça olumlu yönde etkiliyor.Bizler özelliklede ben ilk olarak biyoloji öğretmenliğine geldiğimde sadece öğretmenlik yaparak sınırlı olduğumuzu düşünüyordum; ancak anladım ki sınırlı değilmiş.Önümüze birden fazla seçenek sunuluyor. Tabi bu durum bizleri oldukça mutlu ediyor.Herşey için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah herşey gönlünce olur. Yorumun için ben teşekkür ederim...

      Sil
  4. epigenetik genetik insnın kendini çevresindeki biyolojik olayları daha iyi anlamasını sağlıyor.ben bu alanda çalışmak istesemde kendime yeterince güvenmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım önce detaylı bir araştırma yapmak gerekiyo... Düşünmeden atılan adımlar sonradan pişmanlık verebilir. Bence üniversitelere bu konuda daha çok görev düşüyo. İnsan bir yol gösteren olmayınca neyin doğru neyin yanlış olacağına karar veremiyor. Son pişmanlık da fayda etmiyor.Allah yardımcın olsun...

      Sil
  5. Genetik ve epigenetikle ilgili olan bölümlerde çalışmalar yapmak için çok istekli ve sabırlı olunması gerektiğini düşünüyorum.Üniversite tercihlerinden önce olumlu ve olumsuz yönleriyle düşünülmeli,herşeyi göze alarak bu bölüme başlanmalıdır.Ayrıca yurt dışındaki ve Türkiyedeki laboratuvar bütçeleri ve çalışma alanlarına kadar birçok konu da sizin paylaşımınız gibi araştırılmalıdır. Bahsettiğim sabır,özveri ve isteği kendimde bulamadığım için ileride biyoloji öğretmeni olduğumda bu çalışmalardan bahsedebilir ve istekli öğrencilerime tüm yönleriyle yol gösterebilirim.

    YanıtlaSil
  6. bu alanda çalışma yapmak gerçekten tam anlamıyla sabır ve istek gerektiriyor. bu konunda her türlü bilgiye ulaşma imkanı ve çalışmalar sırasında destek sağlanırsa bu alana ilgisi olan her öğrenci şansını denemek ister bence . ancak türkiyedeki şartlar ve sınırlamalar göz önüne alınınca henüz üniversiteye başlamaya aday bir öğrenci için zor bi süreç. her türlü zorluğa hazırlıklı olması gerekir .ben epgenetikle ilgili pek çok şeyi merak ediyorum. ancak bu alanda çalışma yapmayı düşüneceğimi sanmıyorum. :)

    YanıtlaSil
  7. valla çocuk haklı :) Bu ülkede yapılması en zor olan şeylerden biri okumak ve ilerlemek bu alanda çalışmak isteyenlere Allah sabır versin ama her şeye rağmen bunlarında yapılması gerektiğine inanan insanlara bu ülkenin ihtiyacı var. Umarım bir gün bu ülkede bilim alanında ilerleyebilen bir ülke olur. Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok faydalı oldu bu konu hakkında artık bizimde bir bilgimiz olduğunu düşünüyorum elinize, emeğinize sağlık teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Rabia ARSLAN7 Nisan 2013 11:25

    Oldukça sabır ve emek isteyen bir alan bence.Tabi yapılacak çalışmalar için gerekli ekonomik bühçemiz var mı tartışılır ama bilime katkı sağlamayı isteyenler için çalışma yapabilecekleri bir bölüm.Ben kendimde sabır aşamasını göremediğim için bu bölüm bana uygun değil.

    YanıtlaSil
  9. Geçen sene üniversiteye hazırlanırken moleküler ve genetik bölümü üzerinde çok durdum çünkü genetik konusunun adını duyduğumdan beri ilgimi çekmekte. bu konuyla duyduğum her bilgi beni şaşırtmakta. Türkiye ye baktığımda bu meslek evet geleceğin mesleği olarak geçiyor ama bu gelecek ne zaman belirlenemiyor. Önünde koca bir belirsizle yattığı gibi aynı zamanda puanlarının çok yüksek oluşundan ve sonucunda hayattaki rolünün kesinliği olmadığından bu bölümü seçmedim. Eğer bu gibi olumsuzluklar olmasaydı bu bölümü okumayı gerçekten isterdim. Çok detaycı, çok inceleme titizlik gerektiren bir bölüm. Yeni öğrendiğim epigenetik kavramı ile bu bölüm benim daha da ilgimi çekmeye devam ediyor. Umarım bu konuda çalışma imkânım bu konuda araştırmalar çalışmalar yürütüp yeni bir bilginin çıkmasında veya olan bir bilginin yapılan çalışmalar sonucunda nasıllığı ile ilgili araştırmalar yapma imkânım olur diye temenni ediyorum. Bilgiler için gerçekten çok teşekkürler benim için çok iyi bir bilgi kaynağım oldu...

    YanıtlaSil
  10. Genetik başlıbaşına bir düzen.Sırlarını çözmek nerdeyse imkansız.bu nedenle bu alanda çalışma yapanların çok sabırlı ve cesur olmaları gerekiyor.Önlerinde çok uzun bir yol olduğunu ve bu yolun en ufak bir karamsarlıkla bile daha da zorlaşacağını bilmeleri gerekiyor.

    YanıtlaSil
  11. ZEKİYE ERDOĞAN8 Nisan 2013 02:09

    Genetik ve epigenetik alanlarında çalışmak büyük emek ister,titizlik gerektirir.Bu alanda çalışmak zevkli olsa da bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığım için çalışmayı düşünmüyorum.Ayrıca belirli bir bütçenin olması gerekiyo ve Türkiye de bu alanla ilgili çalışmalara daha fazla destek verilmeli.

    YanıtlaSil
  12. epigenetik alanında calışmak isterim neden...çünkü yeni popüller olmaya başlayan bir bilim ve keşfedilecek bir cok şryin olduğuna inanıyorum. burada genetik ve epigenetik alanın algili olduğu diğer bilib dalları hakkında bilgi sahibi oldum

    YanıtlaSil
  13. ayşe nur alkan8 Nisan 2013 02:21

    aslında genetik konusu çok önemli.ama maalesef bizim ülkemizde genetiğe çok da önem verilmiyor.zaten genetik bölümü olan devlet üniversitelerinin sayısının çok az olmasından da anlaşılıyor.umarım bu sayı daha da artar ve öğrenciler bu konuda daha çok bilinçlendirilir ve bu bölümü okuyan kişilere gereken değer verilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  14. gülnaz kendüzler8 Nisan 2013 02:28

    genetik çok uğraş isteyen bir bölüm.sabır ve titizlik isteyen bir bölüm.ama ben bu alanda çalışmayı istemezdim.çünkü yeterince önem verilmediğini düşünüyorum.biyolojiyi çok sevenler için uygun bir bölüm bence.daha fazla devlet okullarının olmasıyla bu bölümü sevenlerin ulaşması daha kolay olacaktır.

    YanıtlaSil
  15. Bilimle uğraşmak,yeni şeyler,yeni kavramlar öğrenmek,öğretmek,insanlara faydalı olmak güzel..Genetik daha öncede bildiğim bir konuydu her canlıya özel gizlenmiş olan şifreleri çözmeye çalışmak gerçekten çok güzel. Ama burda yeni bir kavramla karşılaştım epigenetik bu kavram belkide hayatımızın geri kalanında büyük değişiklikler yapacak belkide yapmakta. Üniversite sınavına hazırlandığımda gerek çevrem gereksede öğretmenlerim tarafından geleceğin mesleği olarak gösterildi ve çokca bahsedildi.Fakat konuşulduğu gibi herşey kolay değil ülkemizde bilim için ayrılmış ek gelir gerçekten içler acısı bu nedenle birçok türk bilginimiz,biliminsanımız yurt dışına kaymakta ve beyin göçü denilen olay gerçekleşmekte... İnsanlar eğlenmek gezmek dışında hayatın bu önemli konularına da bu kadar önem vermiş olsaydı belkide şu anda bulunduğumuz konumdan çok daha iyi bir konumda olacaktık.genetik ve epigeneyik güzel bir meslek gerçektende heycan uyandırıyo. Ama bu mesleği seçeek insanın bu işe gönül vermesi şart sadece bu meslek için değil herhangi bir meslekte başarı istiyosan sevmek bağlanmak ve gönül vermek gerekiyor. Fakat bilimle uğraşan insanın hemde bu kadar hassas olan epigenetik konusunda daha özverili olması gerekiyor.Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Öncelikle meslek seçimindeki paylaşımlarınız için teşekkürler gelelim genetik ve epigenetik ile uğraşmak konusuna sabır ve büyük özveri isteyen bir alan hobi olarak takip edebilirim ama bir meslek olarak tercih etmezdim çünkü Türkiye şartlarında yeterli çalışma alanının olmadığını düşünüyorum ama ilerde nasıl olur bilemiyorum eğer ilerleme görebilirsem kardeşime tavsiye edebilirim çünkü araştırma kabilyeti yüksek

    YanıtlaSil
  17. Ülke olarak bilimle ilgili çalışmalara ne yazık ki maddi gücümüz yeterli değil.Özellikle genetik gibi mühim bir çalışma konusu için ülkemizin mali gücü olduğunu düşünmüyorum,bireysel olarak karşılanamayacak kadar yüksek meblağlı olduğu için bireylerin bu anlamda adım atması imkansız.Diyelim ki ödenek çıktı yani bir yerden mali bir destek bulduk bu seferde bürokrasiye ve o çookk gelişmiş ülkenin yani dünya ülkelerinde büyük bir otoriteye sahip kişilerce engel konuluyor.Bu çalışmalar insan için yapılıyor,insan sağlığı,sağlıklı bir çevre için yapılıyor bu çalışmaların önüne konulan engellere gerçekten bir anlam veremiyorum.Evet belki bilim çok karmaşık bilgiler ve terimler yığını olabilir ancak bu aşılamayacak bir problem değil bilginin öğretilmesi için yeterli ve gerekli ortam hazırlanmayıp engelleniyor insanları araştırmaktan ve bilimsel birtakım sorunları konuşmaktan kaçıran sadece BİLİMİN ÖNÜNE KOCAMAN KOYULAN 'PARA' ENGELİDİR.Tübitak'ın 1999 yılında yayımladığı 'GEN VE ETİK' manşetli derginin içinde İnsan Genomu Projesi çalışmaları yürütülürken iki adet şirket kuruluyor,görünüşte ikisi de bilim adına çalışıyor yalnız bir şirket bulduğu bilgileri ve DNA şifrelerini patentleyeceğini açıkladığında büyük tepkiler alıyor.İnsanların aklına birçok şey geliyor bunları okuduğunda yani en azından benim aklıma gelenlere değiniyim:İnsan ve insan ilgili olan bir bilgiye sahipseniz yani onu yeterince tanıyorsanız o insan hakkında bir bilginiz olur ve hem fiziken hem de ruhen sahip olduğunuz bu bilgilerle yapmak isteyeceklerinizi çok rahat yaparsınız yani şunu söylemek istiyorum GENETİK insanlık için çok önemli bir bilim koludur,şayet bir insan topluluğunun genetik bilgileri elinizdeyse o topluluğunun akibetide sizin elinizdedir iyi ya da kötü.Eğer bilimsel bir çalışma yapıyorsak ve bu engelleniyorsa ne yazık ki olumlu şeyler düşünemiyorum.Bilimsel konuşmalara olan ilgisizliğin sebebi zeka değil sadece her zaman önümüze çıkardıkları engellerdir.Evet belki herkes bilimsel çalışma yapmak için yeterince ilgiye sahip değildir ama eğer kendimizden,vücudumuzdaki değişikliklerden ve durumlardan bahsediyoruz nasıl olurda bunları kulak arkası yaparız.Genel olarak birçok hastalığın neden kaynaklandığını bilmiyoruz hastalık bizi buluncaya kadar sonra sahip olduğumuz hastalığı o kadar sahipleniyoruz ki hepimiz yakalandığımız o hastalık konusunda birer ordinaryusa dönüşecek kadar konuşabiliyoruz,halbuki özellikle bu olumsuz durumlarla karşılaşmadan yeterli bilgi birikimine sahip olsak daha sağlıklı bir çevreye ve insanlara her zaman 'merhaba' diyebileceğiz.Epigenetik ile ilgili edindiğim bilgiler doğrultusunda sadece kendi sağlığımız değil bizden sonraki bireylerinde sağlığını tehdit ediyoruz çok masum gibi görünüyor bu durum belki öyle olmadığını acı tecrübelerle öğreniyoruz.Geçen gün haberlerde dikkatimi artık amniyosentez işleminin yerine acı vermeyen 'Harmony Prenatal Test' adlı test uygulanmaya başlandığını izledim ama ülkemizde bu testin sonuçlarını veren cihaz olmadığı için alınan örnekler ABD'ye gönderiliyor ve sonuçlarını bu şekilde öğreniyoruz ben sanıyorum ki gönderilen örneklerle sadece bebeğin sağlıklı olup olmadığı kontrol ediliyor belki bütün genetik şifresi alınıyor ve böylece gönderilen sadece x sayıda örnekle büyük bir kesimin gen hatıra çıkarılıp yapılmak istenenler yapılmasın. Ama bu testi ülkemizde öğrenecek sistem ve cihazlar gelişmiş olsaydı kendi işimizi halledebilecektik. Birileri çok yorulacak,uykusuz kalacak belki ama asla pes etmesek güzel şeyler olacağına eminim ben, ne demiş Nazım Hikmet 'sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa...''

    Bilgi paylaşımlarınız için sonsuz teşekkür ederim,emeğinize sağlık... :)


    YanıtlaSil
  18. Ülkemizde genetik üzerinde yapılan çalışmalara yada diğer bilimsel çalışmalara yeterli bir bütçe oluşturulmamıştır hatta bütçe oluşsa bile birçok engellerle karşılaşılmıştır . Bu yüzden genetik mühendisliği yada genetik üzerine bir bölüm okumayı hiç düşünmedim. Ama ülkemizin bilimsel çalışmalara yeterli bütçeyi ve ortamı oluşturmalıdır. Çünkü ülkemizde ismini Dünya'ya duyuracak ve birçok bilimsel çalışmalara imza atacak bilim insanları yetişeceğine eminim .

    YanıtlaSil
  19. genetik bilimine ve bu alanda yapılan araştırmalara oldukça meraklı olsam da Türkiye'de bu tür araştırmalara yeterli ilgi ve önemin gösterilmediğini düşünüyorum. Bu yüzden böyle bir alanda çalışmak istesem bile yurt dışına gitmem gerektiğini ve oldukça çok çalışmam gerektiğinin farkındayım :) buna cesaret edebilirsem bu alanlarda çalışmayı çok isterim :)

    YanıtlaSil
  20. cemre SÖKMEN8 Nisan 2013 10:40

    epigenetik ve genetik alanında çalışmak oldukça emek ve sabır ister. Bu alanda çalışmak için yeterli bilgi donanımına sahip değilim fakat bu alanda çalışarak kendimi geliştirmek isterim. Ülkemizde yeterli imkanlar sağlanırsa çalışmalarımı ülkemde yapmak isterim.Bizi bu alanda bilgilendirdiğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  21. Yurtdışına çıkma imkanım olursa genetik ve epigenetik üzerine çalışmalar yapmayı çok isterim. Yeterli olanaklar sağlanıldığı zaman üzerinde çalışılması gereken çok önemli konular olduğunu düşünüyorum. Ancak ne yazık ki ülkemizde biyoloji biliminin önü son derece kapalı.. Yeterli olanaklar sağlanamamış ve bu konuda çalışmayı düşünen bilim insanlarımız yurtdışına çıkıyor. Yani bir nevi beyin göçü veriyoruz bu ülkemiz için son derece büyük bir kayıp. Keşke olanaklar el versede bizde kendi ülkemizde genetik ve epigenetik hakkında çalışmalar yapabilsek.

    YanıtlaSil
  22. Genetik ve epigenetik konusunda çalışmak gerçekten sabır özveri sahibi insanlarca mümkün olabilir. Emek vermesini bilen ve bıkmadan araştırma yapabilecek insanların işi olmalı. Çünkü genetik konusu çok kapsamlı ve yenilenebilir bir kavram. Bu yüzden bu alanda çalışmanın kolay olmadığına inanıyorum. Bizim ülkemizde geleceğin mesleği adını almış genetik bölümleri olsa da imkanların sınırlı olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  23. Moleküler biyoloji ve genetiğin ülkemizdeki ve dünyadaki önemi açıklayan çok güzel bir yazı olmuş. Verdiğiniz bilgiler oldukça yararlı , teşekkürler..

    YanıtlaSil
  24. Epigenetik geleceğin konularından sizin sayenizde etrafımızda var olan ancak bilmediğimiz bir konu hakkında bilgi sahibi olduk. epigenetik nedir? genetik ile farkı nedir? bozukluklarının sonuçları? gibi konulara cevap bulduk bilgi dağarcığı yüksek güzel bir yazi.Emeginize sağlık...

    YanıtlaSil
  25. vildan gürgüç7 Mayıs 2013 01:09

    epigenetik ve genetikte ülkemizin böyle dereceler alması çok güzel.Yaptığınız bu çalışma gerçekten çok yararlı oldu bu konuda verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  26. epigenetik, genlerin susturulup çalıştırılabildiğini gösterdi. Bu sayede hastalığa sebep olan gen veya genler susturulacak ve hasyalık def edilecek. Fakat bu sefer de şöyle bir sıkıntı var, normalde DNA şifresi insanığa mal edilmiştir. Yani projeye başlaken öyleydi en azından, ama tabi amerika gibi devletler ordan burdan uğraşarak bir kaç önemli genin patentini aldı. Bu ne demek? sen aids olunca doktorun sıkıntılı geni biliyor olacak ama müdahale etmesi için senin amerikaya belli bir miktar ödenemen gerekecek...alın size yeni bir sömürge alanı, kendi geninize bile müdahale etmek için para ödeyecez ve bunun piyasasını biz belirleyeiyoruz. Bu sebeple bu mevzuları sadece bizim değil büyüklerin düşünüp halletmesi lazım. Vesselam

    YanıtlaSil

Yorum yapan herkese çok teşekkür ederim...